40e Kadeloop met extra gratis grind

Op zaterdag 4 juli 1992 werd in Schipluiden de 13e Kadeloop georganiseerd. Het was de eerste keer dat ik meedeed. Ik liep de 12 km. toen in 50 minuten en een beetje.
Bij de 40e editie van de Kadeloop op zaterdag 6 juli 2019 ben ik er ook weer bij en ik start weer op de 12 km. Ik zal er langer over doen dan in 1992 en ik ga de eerste 6 km. op blote voeten lopen.

Vlak voor het startschot hoor ik de speaker vertellen over de Zouteveenseweg. Wat hij precies vertelt, ontgaat mij.
Na het startschot duurt het zeker een halve minuut voordat ik over de startstreep kom. Ik start graag achterin en in de eerste kilometer wurm ik mij dan door het loperspeleton voor me heen. Al snel blijkt het parkoers dit jaar een beetje gewijzigd. We verlaten het dorp niet via de Holierhoek, maar via het fietspad buiten de ijsbaan om.
Dan gaat het rechtsaf richting Vlaardingen, over de Zouteveenseweg. Het wegdek blijkt in de afgelopen week voorzien van een nieuwe laag steenslag. Dat is geen prettige ondergrond om op blote voeten over te rennen. Ik zoek naarstig op het wegdek naar de strook waar de steenslag al is weggereden door de auto’s. Daar is het redelijk te doen. Misschien is het alleen het eerste stukje, hoop ik.
Helaas… pas na het 4 km-bordje als we rechtsaf de Willemoordseweg opdraaien ben ik verlost van die vervelende steenslag.
Ik loop zonder horloge op gevoel. Bij het 5 km. punt staat een wedstrijdklok, die mijn tussentijd aangeeft: 25 min 49. Daar ben ik heel content mee, bijna 12 km. per uur ondanks die nare steenslag. De zon komt door en de volgende kilometer voor de wind is erg warm.
Aan het eind van de Holyweg gaan we de dijk op. Daar trek ik mijn Chala-huaraches aan en begin aan de laatste 6 kilometer terug naar Schipluiden. Ik haal wat mensen in en sluit dan aan achter twee lopers, die een mooi tempo aanhouden. In de verte zie ik de wieken van de Schipluidense windmolen “de Korpershoek” draaien. Vorig jaar had ik het zwaar op de kade, nu loop ik een stuk makkelijker.

Verderop langs de dijk staat weer een wedstrijdklok. Als ik er langs loop zie ik 52 min 03 als tussentijd. Niet verkeerd op de 10 km., denk ik. Maar het 10 km. bordje staat pas 200 meter verderop. Poeh: mijn tussentijd op de 10 km. is dus dik 53 minuten. Dat valt me enigzins tegen. Ik baal en dat slaat direct in mijn benen.
Bij de Trambrug is een kleine omleiding. Ik wil even gaan wandelen, maar de aanmoedigingen van de toeschouwers geven nieuwe kracht. Ik blijf hardlopen.


foto gemaakt door Peter Wesseling

De laatste honderd meter krijg ik gezelschap van een grijnzende Anne-Marie. Kom op, roept ze en als dank voor die aanmoediging haal ik nog twee lopers in. Mijn eindtijd is 1 uur 2 min 37.
Een kleine 2 minuten sneller dan vorig jaar.
Tijdens het terugwandelen naar de voetbalkantine kom ik weer een beetje bij. We drinken nog een biertje (Tripel Karmeliet van de tap) en fietsen dan met de wind mee naar huis. Volgend jaar is op de eerste zaterdag van juli de 41e Kadeloop. Dan ben ik er ook weer bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *