Kapotgaan op de Kade

© Foto: Johan Gerritse

Het smalle paadje langs de Vlaardingse Vaart tussen Vlaardingen en Schipluiden ken ik op mijn duimpje. Ik heb honderden keren over dit paadje gefietst en tientallen keren ben ik er hardlopend over heen gegaan. Afgelopen zaterdag tijdens de 39e Kadeloop rende ik er weer in mijn Koplopers-shirt en roze wedstrijdbroek.

Vanwege een doorn in mijn hiel, loop ik niet op blote voeten, maar op mijn Chala-hardloopsandalen. Ik ben vol goede moed en denk dat ik de 12 km. in ongeveer 60 minuten kan lopen.

Op de Zouteveenseweg richting Vlaardingen begin ik met inhalen. Ik maak een praatje met een andere loper op minimalistische schoenen: hij loopt ook al vijf jaar barefoot-style, maar zelden op blote voeten.
De kilometers gaan in 4 min. 50 of nog iets sneller. Mijn huaraches klapperen luid op het asfalt. Dan rechtsaf de Willemoordseweg op; hier staat een verkoelend briesje. Maar op het stuk vanaf Vlietzicht richting Vlaardingen, in de volle zon en met de wind mee, is het erg warm.
Op de Holyweg komt de minimalistische loper mij voorbij: ik wens hem succes.
Ik krijg het zwaar: het tempo zakt naar 5 minuten per kilometer.
Het loperslint klimt het dijkje op en begint aan het slingerende gravelpaadje langs de Vaart.

Ik drink twee bekers water bij de waterpost en maak een sanitaire stop. Bij het bordje 8 kilometer wijst mijn horloge 40 minuten aan: ik ga niet binnen het uur finishen vandaag. Sterker nog: ik ga even wandelen.
Tijdens deze diepe inzinking joelen duivelse stemmetjes in mijn hoofd:

– te snel gestart, Hans, stap maar uit
– je traint nooit langer dan 10 km.
– als je bij de Trambrug komt, kun je binnendoor naar de finish
– neem maar even een duik in de Vaart

Bij het bordje van 9 kilometer ga ik weer joggen. Maar na 500 m. gaan mijn benen weer in staking.
Felicie van DIJC-Bertus komt mij voorbij en roept: “Aanhaken bij mij, Hans”. Ik zie het niet zitten, maar na enig aarzelen probeer ik het toch.
Ik kom weer op gang. Samen met Felicie draaf ik onder de Trambrug door. Ik stap niet uit, maar neem de kop over.
Bij de finish zit Felicie vijf meter achter me: ik bedank haar voor de steun.
Mijn eindtijd is ruim 64 minuten (63:41 netto).

Mijn barefoot-loopmaatje Anne-Marie heeft het beter gedaan. Ze liep een nieuw persoonlijk record op de vijf kilometer: 29 min. 55.
Ik ben trots op haar en vergeet mijn eigen inzinking.

De bovenste foto is gemaakt door oud-Koploper en loopmaatje Johan Gerritse.
In zijn Kadeloop-album staan nog meer mooie foto’s.

© Foto: Johan Gerritse
Eén reactie Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *