Tempogevoel, ijk-lopers, paardestaart en de 13e kilometer

Afgelopen zondag deed ik eindelijk weer eens mee met een Kopjesloop. Ik schreef in voor de 15 km. en was de enige op blote voeten.
Ik startte achteraan in een heel rustig tempo.
Zonder op mijn horloge te kijken probeerde ik mijn tempo in te schatten. In de eerste kilometer passeerde ik Ge, die ongeveer 6 min 50 per kilometer loopt. Even verderop haalde ik Koos in die ongeveer 6 min. per kilometer haalt. Ik bleef mensen inhalen: Harrie (5 min 40 per kilometer) en na het 2 kilometer punt ging ik Daniƫlle (5 min 15 per kilometer) voorbij. Dit tempo voelde goed: ongeveer 5 min 10 sec per kilometer.
Bij de doorkomst na de eerste ronde van vijf kilometer keek ik voor het eerst op mijn horloge: 25 min 40. Ik dronk 2 bekertjes water en begon aan de tweede ronde.

Een jonge vrouw kwam naast mij lopen en vroeg of ze een rondje mee mocht lopen. Uit mijn ooghoek zag ik haar dansende blonde paardestaart en ik antwoordde: “ja, gezellig.” Zij had meegedaan met de 5 km. en liep in een rustiger tempo vijf kilometer uit. Onderweg praatten we over koetjes, over haar eindtijd en over ademhaling en het afslijten van de huid op mijn voetzolen. Nee, ik heb geen dikke eeltlaag.
Naast de charmante loopster zette ik 180 keer per minuut mijn beste beentje voor. Ik voelde ook wel dat ik nu harder liep dan het eerste rondje. Bij de waterpost bleek dat de tweede ronde in 24 min 55 was gegaan.

Ik begon in mijn eentje aan de derde ronde van 5 km. Maar dat duurde niet lang. Ik kreeg gezelschap van een ervaren kilometer-vreter van een jaar of 40. Voor mijn gevoel liep hij nog net ietsje harder dan ik. Ik haakte aan, maar bij het 12 km. bordje, zei en stemmetje in mijn hoofd: “Laat hem maar gaan, hij is een stuk jonger; 1 uur 17 is ook een hele mooie tijd.”
In de 13e kilometer liet ik een gaatje van 50 meter vallen. Maar daarna was het stemmetje weer verdwenen. De laatste twee kilometer deed ik er weer een schepje bovenop. Nog 10 minuutjes genieten van de inspanning.
Na een laatste van 24 min 45, kwam ik aan de finish. Het was (denk ik) mijn snelste 15 km. op blote voeten: 1 uur 15 min 14 sec.: goed voor een achtste plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *