De Rode Lantaarn

Ik hoorde iemand vertellen over de laatste finisher van de Rotterdam Marathon, die voor een stoet aan bezemwagens richting finish snelwandelde. “Wat doen die mensen zichzelf aan”, was de vraag. Tsja…
Ik heb al tientallen keren bij de Kopjesloop en bij de Golden Tenloop gezien dat er altijd iemand de laatste is. Soms is het Paul Wobbe uit Den Haag, soms is het Gerard Rolff en soms Quirine van der Salm. Het heeft geen zin om tegen die laatste loper te zeggen: “je bent zo langzaam, je moet meer gaan trainen” of “je moet 10 kilo afvallen”. Zelfs als het zo zou werken, dan is er volgende keer iemand anders de langzaamste.
Ik heb ook wel eens gedacht: waarom kiest die laatste niet voor een kortere afstand, dan duurt de lijdensweg ook korter. Maar ook in dat geval, zal iemand anders de rode lantaren overnemen en als laatste aan de finish komen.

Hoe langzaam ook de laatste loper presteert in ieder geval meer dan alle mensen, die niet meelopen. De laatste finisher op de Coolsingel verdient meer respect dan de mensen die nog thuis op de bank naar de Rotterdam Marathon op TV kijken. Ook al is het 42 kilometer snelwandelen, het is verzet tegen de aftakeling… het is overleven.
Als ik de laatste loper zo zie ploeteren hoop ik dat hij of zij niet opgeeft en er volgend jaar ook weer bij is. Misschien dan wel als voorlaatste, of desnoods ook weer als allerlaatste.

Met enige weemoed denk ik dan aan de tijd dat ik de laatste loper zal zijn. Ik heb dat al een keertje geoefend, toen ik mijn zus begeleidde in haar eerste halve marathon. Het was een zware bevalling en bij de finish aangekomen liet ik haar voorgaan. Zodoende kwam ik op de laatste plaats in de uitslag. Het was maar één keer en ik heb er geen trauma aan overgehouden.
Maar over een jaar of tien, zal het nog wel een keertje gebeuren, dat de achterfietser naast mij komt rijden. Ik zal geduldig uitleggen waarom ik op blote voeten loop en hem bij de finish bedanken voor de steun.
Hopelijk zal ik de rode lantaren nog vaak mogen dragen.

4 reacties Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *