Vijf kilo lichter, drie minuten sneller

Het afgelopen jaar ben ik wat bewuster gaan eten. Minder snoepen, minder brood eten en meer sla en rauwkost.
Als ontbijt eet ik vaak yoghurt met muesli of het ontbijtje uit een mok van Dafne Schippers.
Tussen de middag eet ik wat sla of een flinke appel.
Bij elkaar ben ik sinds januari 5 kilo afgevallen: ik weeg nu ‘weer’ rond de 65 kilo.

In augustus 2014 liep ik bij de Bradelierloop de 10 km. op mijn blote voeten binnen de 50 min. Ik was erg blij met die prestatie. Gisterenmiddag was ik terug in De Lier om te kijken of het ook binnen de 49 minuten zou kunnen nu ik wat lichter ben.
Na het startschot duurt het 45 seconden voordat ik over de startmatten kom. En de eerste 500 m. moet ik nog een beetje inhouden i.v.m. de drukte. Maar dan kan ik wat versnellen. Een jongetje van een jaar of 12 haalt mij in en zegt: “Ik ken jou nog van vorig jaar, toen hebben we een stukje samengelopen.” Ik kan hem niet bijhouden en ben hem 200 m. verder al kwijt.

Na ruim 2 km. passeer ik Leo Boekesteijn, die vandaag parkoerswacht is. Geen tijd voor een praatje, maar wel voor een highfive.
Ik blijf mensen inhalen en na 4,5 km. zie ik een vrouw met een roze shirt en een leuk blond staartje voor mij lopen. Ze loopt ongeveer zo snel als ik, dus ik blijf achter haar hangen.

Bij de doorkomst na 5 km. geeft mijn stopwatch 24 min 04 aan.  Ik voel voor het eerst de vermoeidheid en ik zie een beetje op tegen nog 5 km. in dit tempo. Maar de charmante blondine in het roze shirtje loopt door, dus ik ook.

Een kilometer verder is de vermoeidheid verdwenen en ga ik de blondine in het roze shirt voorbij. Eens kijken hoe lang ik dit tempo kan vasthouden.
Het kost me moeite, dat kun je zien op de foto (hiernaast) die Bas van Binnendijk van mij maakte bij het 9 kilometerpunt.

In de laatste kilometer geloof ik het wel: aanzetten lukt mij niet meer.
Na de finishmat, word ik nog gepasseerd door de dame met het roze shirt en het korte blonde staartje. Haar eindsprint was net niet goed genoeg om mij te passeren en ze wordt 191e in de uitslag. Ondanks de vermoeidheid heb ik het tweede rondje van 5 km in 23.07 afgeraffeld, net iets sneller dan het eerste rondje.
Na een douche in de overvolle kantine van VV Lyra nog een biertje gedronken met mijn zwager Joost. Daarna snel de buitenlucht weer opgezocht en naar huis gefietst.

Ik ben erg tevreden met de netto-eindtijd van 46 min. 25. Ruim 3 minuten sneller dan een jaar geleden. 
Het helpt als je 5 kilo lichter bent dan vorig jaar. Maar ik ben ook sneller  omdat ik het lopen op blote voeten steeds beter beheers. 


De laatste 100m.: de vermoeidheid druipt er van af. (in de achtergrond komt het roze shirtje al aangesprint)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *