Zen met de zeis

Maaien met een zeis leek mij een vaardigheid, die mij als tuinder erg goed van pas komt. Een zeis is veel stiller en duurzamer dan een bosmaaier. Ik wil onkruid, gras en groenbemesters kunnen maaier met de hand. Daarom besloot ik in juli een zeisles te boeken bij Sandy van der Ban.
In één dag leerde ik dat eeuwenoude ambacht dat over de hele wereld wordt beoefend. Met een soepele zwaaibeweging van de hele romp maaide ik het gras voor mijn eigen voeten weg. Ik hoorde het gras links van mij neervallen tussen het zoemen van de insecten en het kwetteren van de vogels door.
Ik werd gegrepen door het zeisen, zoals ik jaren geleden ook gegrepen werd door het ritme van mijn blote voeten op het asfalt. Ik werd er heel rustig en tevreden van: een met de natuur.

Gras is zo geëvolueerd dat het begrazing of maaien nodig heeft om nieuwe scheuten te gaan maken. Door te maaien met de zeis geef je het gras de mogelijkheid om nieuwe jonge scheuten aan te maken. En maaien met de zeis voorkomt dat bomen en struiken grasland veranderen in bos. De mens is een bijzonder dier: in staat om het landschap te veranderen en te bepalen. De zeis helpt daarbij. Zeisen past prima in de natuur-inclusieve landbouw van de toekomst.

Vorig weekend was ik weer bij Sandy en ik kocht een eigen zeis. Het is een zeis met een verhaal.
Begin augustus ging de Rotterdamse Stadsboerin op een welverdiende vakantie. Terwijl zij weg was, mocht ik op de tuin passen. Tien dagen lang kon ik oefenen hoe het is om zelf zo’n tuinderij te bestieren. Het was heel leerzaam.
De Stadsboerin bedankte mij voor het waarnemen en zei: “zoek maar een mooie zeis uit, Hans, je krijgt hem van mij kado.”
Ik heb nu een eigen zeis. Een houten steel met een vrouwelijke ronding erin. En een blad van 50 cm. lengte, geschikt voor ruigte en gras. Elke keer dat ik de zeis gebruik, zal ik even aan Stadsboerin Marlen denken. Ik denk dat ik de zeis gewoon Marlen ga noemen.

De zeisbeweging vanuit de heupen is gracieus en bepaalt het rustige ritme van het zeisen. Haasten heeft geen zin. Neem de tijd, zoals je ook de tijd neemt om met je medemens te communiceren.
Ooit komt de man met de zeis mij halen. Misschien mag ik dan van hem mijn zeis meenemen om in de volgende wereld nog wat meer te maaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *