Een terugblik op 2020

Wat een raar jaar is het geworden. Er waren nauwelijks hardloopwedstrijden en daarom heb ik ook minder gelopen. Er was geen Golden Tenloop en geen Oliebollencross. En verder… wil ik niet terugdenken aan de vervelende dingen, maar alleen aan leuke dingen.
Ik heb wel met veel plezier een beginnerscursus Hardlopen op blote voeten gegeven. En tussen de lockdowns door gaf ik training aan de beginners bij de Koplopers en DIJC-Bertus.

Het hele jaar door heb ik met een groepje ‘s ochtends vroeg gezwommen in de Delftse Hout.
In het voorjaar keken we naar de mooie strakblauwe lucht en het oneindige heelal dat zich daarachter uitstrekt. In de zomer vonden we er verkoeling en rust. In het najaar hielden we elkaar op gang en positief. Met dit zwemclubje deed ik in de stromende regen de Piece-of-Cake-minitriathlon.

Ik denk graag terug aan de vele leuke uitstapjes van 2020: bieruitstapjes naar Amsterdam en Rotterdam; trailrunuitstapjes naar Austerlitz, Oostvoorne en Drunen en de leerzame uitstapjes naar boerderijen en moestuinen.
Het werken in een moestuin vind ik leuker dan het werk in de SPAR. Daarom ben ik meer gaan werken bij De Groenteboerin en ik besloot om een nieuw vak te gaan leren aan de Warmonderhof. Ik maakte kennis met inspirerende docenten en twintig enthousiaste klasgenoten.
In het najaar werd ik gevraagd om een moestuin in Pijnacker te gaan onderhouden. Samenwerkend met een paar vrienden is dit een prachtig project om de nieuwe kennis in praktijk te brengen.

Ik heb dit jaar veel bijgeleerd: dingen over mezelf en over de rest van de wereld. Ik was nu op mijn zestigste pas klaar voor die inzichten.
Het leerzaamste boek dat ik dit jaar las is : The Four Agreements van Don Miguel Ruiz.
Ik laat me zoveel mogelijk door die vier afspraken, die je met jezelf maakt, inspireren en leiden.

In het afgelopen jaar heb ik ook veel geleerd tijdens gesprekken met goede vriendinnen. Bij koffie en stukje taart of bij een biertje probeerden we dan samen de veranderende wereld  en onze rol in die wereld te begrijpen.

Het verleden, dat ik hierboven beschreef, kan ik niet meer veranderen. De herinnering kan ik nog wel mooier inkleuren.
De toekomst is nog onbekend.
Ik maak me geen zorgen, want dat helpt niet.
We gaan het meemaken en ervan genieten.

3 reacties
  1. Mooi overzicht! Dat boek lijkt mij ook interessant.
    Ik wens jou en en je geliefden een mooi en gezond 2020!
    groetjes,
    Catelijne

Reacties zijn gesloten.