Trotseer de koude: korte mouwen challenge 2020

Op het Noordelijk Halfrond worden de dagen korter en daardoor koelt het af. De mens kan heel goed tegen die afkoeling. Net als andere zoogdieren kan de mens een bijzonder weefsel, het zogenaamde bruin vet, ontwikkelen in het koude seizoen. In dat weefsel wordt vet verbrand om warmte te genereren. Egels en beren, die een winterslaap doen, gebruiken dat bruin vet om de winterkoude te overleven.┬á En mensenbaby’s, die niet warm blijven door spierbewegingen, hebben ook bruin vetweefsel om in de eerste maanden warm te blijven.

Volwassen mensen kunnen zelf de hoeveelheid bruin vet in hun lichaam vergroten door de huid bloot te stellen aan kou. Ik doe dat al jaren door ‘s winters te zwemmen in het koude water van de Delftse Hout. Volgens anderen lukt dat ook al door in de herfstmaanden buiten met blote armen rond te lopen en te fietsen.
Daarom heb ik de korte-mouwen-challenge bedacht.
Ik daag de lezers van dit weblog uit om de maanden oktober, november en december tijdens de hardlooptrainingen korte mouwen te dragen. De afkoeling door wind en regen prikkelt je lichaam om wat meer bruin vet aan te maken, zodat je het in de winter niet zo snel koud hebt.
Laat in een reactie hieronder even weten of je meedoet met de korte-mouwen-challenge 2020.

Door de koudeprikkel gebeurt er nog iets anders in het menselijk lichaam. Uit Brits onderzoek kwam naar voren dat zwemmen in koud water leidt tot de aanmaak van een speciaal eiwit. De onderzoekers vermoeden dat dit speciale eiwit het ontstaan van dementie zou kunnen voorkomen of vertragen.

Ik hoop op een koude winter en wens jullie veel kippenvel toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *