De geheimen van het huwelijk

Vandaag ben ik precies 31 jaar getrouwd met Bettie. Ik sta er even bij stil dat het niet vanzelfsprekend is om zoveel tijd van je leven met dezelfde partner door te brengen.

Als ervaren rot geef ik een paar leerzame tips voor mensen, die ook een leven lang met dezelfde partner willen delen.

Verwachtingsmanagment
Koester niet al te hoge verwachtingen van het huwelijk of van je partner. De spanning en hartstocht wordt al snel minder. Er komt wederzijdse waardering en vertrouwen (noem het liefde) voor in de plaats.
Je partner blijft waarschijnlijk niet even sexy en gepassioneerd als in de huwelijksnacht. Je partner kan dikker worden en grijs, of erger nog ziek en bedlegerig. 
Reken er niet op dat je altijd zo blij en gelukkig zal zijn als tijdens je bruiloft, dat voorkomt teleurstellingen. Het is altijd vervelend om teleurgesteld te worden.

Blijf ook een eigen leven leiden
Pas je niet teveel aan aan je partner. Houd je eigen interesses, hobbies en vriendenkring. Toon belangstelling voor de hobbies en interesses van je partner, maar houd ook enige afstand.
Het hardlopen is mijn eigen ding: Bettie toont wel belangstelling, maar is niet zelf gaan hardlopen. Probeer ook een eigen bron van inkomsten te houden: als je financieel afhankelijk wordt, kan dat vervelend zijn. 

Maak bewuste herinneringen aan van mooie momenten, die jullie samen delen
Geniet ervan als het eens meezit in je huwelijk. Als jullie gezegend worden met gezonde kinderen of een mooi betaalbaar huis. Maak veel foto’s van de vakanties en de mooie zomers of maak gedachtenfoto’s.  Onthoud de momenten dat je elkaar kon troosten en over teleurstelling heen kon helpen.
Op momenten dat het tegenzit kun je die mooie herinneringen ophalen en gebruiken om de moed niet op te geven. 

…. en verder:
– heel vaak tot tien tellen voordat je reageert
– soms ook tot twintig of tot dertig tellen
– altijd iets meer geven dan nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *