Mindfullness: voorpret en genieten

Soms word je overvallen door sombere gedachten:
De naderende herfst, het wordt eerder donker.
Het ouder worden en het afnemen van je prestaties.
De slechte economische situatie en de onomkeerbaarheid van peakoil.

Het kan heel vervelend zijn als je daar lang in blijft hangen. Maar dat hoeft niet. Je bent immers de baas over je eigen gedachten. Je bepaalt zelf waar je aan denkt. Door een klein beetje moeite te doen kun je ook aan iets leuks denken.

Zodra ik mezelf betrap op ergernis of somberheid, probeer ik mezelf op te vrolijken.
Dat kan door voorpret: ik denk alvast aan de volgende keer dat ik ga hardlopen.
Morgen loop ik in ‘s-Gravezande Westlands Mooiste een wedstrijd over 10 mijl (16,1 km). Ik heb daar al eerder gelopen en probeer me het parkoers voor de geest te halen. Ik weet ook hoe de laatste zware kilometers zijn en hoe voldaan ik na afloop zal zijn.

Je bent baas over je eigen gedachten en kunt dus op ieder moment proberen leuke gedachten in je hoofd te stoppen. Ieder moment duurt maar heel kort en is dan voor altijd voorbij. Je kunt je nog wel herinneren hoe het vorige moment was. Misschien was er toch wel iets wonderlijks (wolken), iets moois (paardestaart), iets om van te genieten.

Deze truukjes om sombere (depressieve) gedachten te vermijden worden ook wel samengevat onder de noemer ‘mindfullness‘. Je kunt zelfs trainingen volgen om deze truukjes aan te leren.

Laatst ontdekte ik dat zanger-gitarist John Mayer ook door heeft hoe je bewust van elk moment kunt genieten.
Zijn liedje Clarity gaat erover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *