Koud douchen: spaart energie en klimaat en is gezonder

Het opwarmen van water om warm te kunnen douchen kost veel energie. Volgens berekeningen besteden Nederlandse huishoudens ongeveer 20 procent van hun aardgasverbruik aan het opwarmen van water voor douche, bad en de afwas. Als je met koud water doucht kun je dus besparen op je aardgasrekening. En als iedereen dat doet, kunnen we nog langer profiteren van de aardgasvoorraad in de Nederlandse bodem.

Verlaag je CO2-uitstoot
Ongeveer 11% van de CO2-uitstoot van de gemiddelde Nederlander is het gevolg van het opwarmen van water. Korter douchen zorgt niet alleen voor een lager waterverbruik, maar ook een lagere CO2-uitstoot. Koud douchen is nog beter. Een koude douche is (waarschijnlijk) korter dan een warme douche. En er ontstaat geen CO2 als je het water niet verwarmt.

Koud douchen is gezonder

Met koud water douchen heeft positieve gevolgen voor je gezondheid. De belangrijkste effecten zijn:
– versterkt het immuunsysteem
– verbetert de bloedsomloop
– verhoogt energieverbruik en de verbranding van vet

In Siberië is een onderzoek gedaan waarbij één groep schoolkinderen dagelijks in badkleding naar buiten gaat, zichzelf insmeert met sneeuw en een emmertje koud water over zichzelf heengooit. Een controlegroep ondergaat de behandeling niet. Na zes maanden bleek dat gezonde kinderen (die geen griep of verkoudheid hadden gehad) vaker voorkwamen in de groep, die met sneeuw gemasseerd waren en buiten een koude douche hadden gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *