Kapitaal opbouwen

Heb je veel spaargeld?  Heb je een kapitaal op de bank? Wat ga je er mee doen?
Iets kopen, dat je altijd al wilde hebben?
Eerder stoppen met dat werk dat je eigenlijk haat?
Geef je je kapitaal weg aan je kinderen?
Met een kapitale som geld op de bank kun je leuke dingen doen.
Er zijn nog andere vormen van kapitaal waar je later in je leven veel plezier van kunt hebben.

 

 

Kennis-kapitaal

Je wordt zonder kennis en ervaring geboren. Maar geleidelijk aan bouw je aan je kennis-kapitaal. Je woordenschat, het herkennen van gezichten en patronen. Onthouden welke dingen werken of handig zijn. Onthouden welke dingen niet werken en slecht voor je zijn. Hoe ouder je bent, hoe groter je kennis-kapitaal.
Je kunt de kennis, die je in je leven opdoet, gratis gebruiken, elke keer als-ie van pas komt.
Blijf leren en kijk goed naar mensen, waar je iets van kunt leren.

 

 

Een gezond, sterk lichaam

Gezondheid en kracht kun je ook zien als kapitaal, waar je op terug kunt vallen. Je kunt bouwen aan je gezondheid en fitheid.
Spierkracht bouw je op; dat duurt maanden. Spieren, die je niet gebruikt worden niet sterker. Moe worden is het signaal voor je lichaam om de spieren te versterken.
Botten en pezen kun je sterker maken door ze te belasten. De zwaartekracht helpt daarbij. Je maakt je botten en pezen sterker met elke minuut dat je rechtop rondloopt.
Je immuunsysteem kun je trainen en sterker maken: echt waar, je bent niet kansloos tegen virussen. Zorg dat je gezond eet, dat je voldoende zonlicht op je huid krijgt en vermijd stress en spanning. Piekeren of je zorgen maken, verzwakt je immuunsysteem.

 

Je netwerk-kapitaal

In je leven bouw je een sociaal kapitaal op. Je maakt vrienden en onderhoudt het contact met vrienden en familie.
Je sociale kapitaal hangt af van het aantal vrienden, maar vooral van de kwaliteit van je vriendschappen. Je kunt 1000 vrienden op Facebook hebben, en toch geen schouder om op te kunnen uithuilen.
Volgens mij loont het om ook hechte vriendschappen aan te knopen, naast al je vluchtige contacten. En die vriendschap te onderhouden.
Vriendschappen werken naar twee kanten. Je vrienden kun je zien als sociaal kapitaal, maar tegelijkertijd zien die vrienden jou ook als een goede investering waar ze iets aan hebben. Het is niet alleen ontvangen, maar minstens net zo veel geven.

Wat vind jij een belangrijke investering voor later?

2 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Mooi artikel! Ik vind sport en fit zijn heel belangrijk. Geen auto hebben, maar alles lopend, met de fiets of het OV doen (van dat laatste word je dan weer niet fit maar is wel goed voor het milieu!).
    Maar ook het hebben van een buffer vind ik belangrijk, zodat ik niet ineens zonder geld zit mocht er iets gebeuren. Dat geeft mij een veilig gevoel.
    Fijne avond nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *