Kipchoge of Bikila : high-tech schoenen of blote voeten

Er is veel discussie over de nieuwste generatie hardloopschoenen: de Nike Vaporfly en Alphafly.
Wereldtopper Eliud Kipchoge liep op die schoenen de marathonafstand binnen de twee uur. De nieuwe Nikies zijn inderdaad een technisch hoogstandje. In de zool zit een koolstofvezelplaatje, dat bij de landing als een veer energie opslaat en die energie weer teruggeeft bij het optillen van de voet. Dat koolstofvezelplaatje geeft de voet een zetje mee als het ware. In de Alphafly zitten zelfs drie van die verende plaatjes.
Voorlopig hebben de atletiekbonden besloten om de Vaporfly (met één koolstofplaatje) toe te staan bij wedstrijden en kampioenschappen en de Alphafly (met 3 plaatjes) niet.

doorsnede door de Alphafly

De ontwerpers van Nike hebben heel goed gekeken naar de menselijke voet. De koolstofplaatjes doen eigenlijk hetzelfde als de elastische peesplaat onder de menselijke voet. Na de landing van de voet rekt de peesplaat ongeveer 10% uit als een veer. Bij het optillen van de voet trekt de peesplaat weer samen en geeft de voet een zetje mee.
Misschien functioneren het koolstofplaatje en het kunststofschuim in de schoenzool wel beter dan het bindweefsel in de menselijke voet. Op de hightech schoenen loop je dan efficiënter en sneller dan op blote voeten.

Is er dan niets aan te merken op deze hightech hardloopschoenen?
Toch wel.
De verende zool van de schoenen slijt. Gewone hardloopschoenen gaan ongeveer een jaar mee. Of de levensduur van de Vaporfly en Alphafly net zo lang is, zal de tijd leren. De kritische hardloper zal al na een paar maanden gaan twijfelen of de koolstofvezelplaatjes nog net zo goed zijn als in het begin. Voor een verbetering van je PR kun je misschien beter weer een nieuw paar Vaporfly’s kopen. Ka-ching.
Het is leuk voor Nike als ze schoenen van 250 euro kunnen verkopen aan klanten, die normaal maar 100 euro betaalden. En het is helemaal een groot succes als die klanten ieder half jaar een nieuw paar bestellen.
De peesplaat in je voeten slijt niet door gebruik, maar wordt juist sterker. Dat is een unieke eigenschap van het menselijk lichaam: het kan zichzelf repareren en sterker maken. Eliud Kipchoge krijgt bij elke recordpoging nieuwe Alphafly-schoenen; Olympisch kampioen Abebe Bikila trainde op zijn blote voeten om ze sterker te maken en liep wedstrijden op diezelfde voeten.

Bovendien zijn de Nike-schoenen zijn gemaakt van kunststof met aardolie als grondstof. De fabricage van de kunststof-onderdelen en de assemblage van de schoenen kost veel energie en er zijn giftige stoffen verwerkt in de schoenen. De ecologische voetafdruk van de hightech-superschoenen is veel groter dan de afdrukken, die ze op straat achterlaten. De giftig-roze kleur zegt al genoeg.
De blote voeten, waarop Abebe Bikila de Olympische marathon won, zijn gemaakt van vlees en bloed. Hardlopen op blote voeten kan helemaal zonder aardolie en die giftige stoffen en je kunt het je leven lang. Ook al is op blote voeten rennen minder efficiënt: het is wel schoner en duurzamer. Over 20 jaar zal ik nog altijd op mijn blote voeten over het strand rennen. Maar of er dan nog een webshop is, waar je Nike Vaporfly’s kunt bestellen is, betwijfel ik. Het Vaporfly-tijdperk is aangebroken: ik ben benieuwd wanneer het weer voorbij zal zijn.

2 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Geweldig artikel! Hét blootsvoets lopen, mét ál de voordelen van een sterk lichaam, miste ik in de media discussie!
    Het introduceren van nieuwe snufjes van de loopschoen heeft alles te maken met geld..gaat volstrekt voorbij aan duurzaamheid, gezondheid en we trappen er allemaal in..! Maak de sport eerlijker en loop wedstrijden allemaal blootsvoets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *