Wat je met je wonderlijke lichaam allemaal kunt

Als kind liep ik vaak hard op blote voeten, op het strand en in de gymzaal. Toen ik in 1988 bij AV De Koplopers ging hardlopen, was ik dat compleet vergeten. Ik kocht speciale schoenen om te gaan hardlopen. Elk jaar weer nieuwe. Ik werd door kundige verkopers geadviseerd over welke schoenen voor mij het beste waren. Meer dan 20 jaar dacht ik dat je echt hardloopschoenen nodig had, behalve in de zomer op het strand.

In de afgelopen 6 jaar heb ik ontdekt dat mijn voeten sterker worden als je ze belast. De voetspieren kun je trainen, de botjes worden sterker. De huid groeit gewoon weer aan of je nu 5 km. of 40 km. per week op je blote voeten rent. Niet alleen mijn voeten kunnen meer dan ik dacht, mijn lichaam blijkt veelzijdiger dan ik voor mogelijk hield. Ik vertel graag over mijn leerproces van de afgelopen 6 jaar.

Het is leuk om te ontdekken dat je lichaam zichzelf weer kan opwarmen na een ijsbad. Een eureka-moment dat ik dezelfde vermogens bezit als Wim Hof; dat ik net als andere zoogdieren bruin vet-weefsel heb om in de winter warm te blijven. Het is een nuttig vermogen, dat we meegekregen hebben van de dieren waar de mens van afstamt. Ik ben geen Wim-Hof-trainer geworden, maar op mijn eigen manier leg ik graag aan anderen uit dat wij onze inwendige bruin-vet-kachel kunnen activeren.

Ik ontdekte in de laatste jaren ook dat mijn lichaam wel een tijdje zonder voedsel kan. Ik hoef niet zo nodig 3 maaltijden per dag te eten. Als je één maaltijd overslaat, krijg je wel trek, maar die trek verdwijnt weer. De overgeslagen maaltijd hoef je ook niet in te halen. Een gezond lichaam heeft voldoende energiereserves om dagenlang zonder eten te kunnen. Zeker als je hebt geleerd of eraan gewend bent om je vetreserves te gebruiken. Ik zie nu in hoe onze voorouders de koude, donkere Europese winters met weinig voedsel hebben kunnen overleven. Ik deel mijn inzicht en ervaringen graag met anderen.

Ik heb hierboven op een rijtje gezet wat ik het liefste doe: wat “mijn passie” is.
Het is goed om te beseffen wat je het liefste doet en dat te benoemen. Dat besef komt van pas als je moet kiezen waar je gaat werken en wat je met je vrije tijd wil gaat doen.

Ik vertel graag over de onbekende krachten in het menselijk lichaam. Sommige mensen zien alleen lichamelijke beperkingen en belemmeringen. Ik wil ze uitdagen om over die beperkingen heen te stappen en op ontdekkingsreis te gaan buiten hun comfortzone.

Eén reactie Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *