Ikigai: wat maakt het leven de moeite waard?

Het Japanse woord “ikigai” (生き甲斐) betekent “de reden om te leven” ofwel “waar je ‘s morgens voor wakker wordt en opstaat”.
Voor mij was het stichten van een gezin en het grootbrengen van mijn kinderen jarenlang hetgeen mijn leven de moeite waard maakte. Die tijd ligt achter mij. Als je mij nu vraagt waar ik voldoening uit haal, dan is dat hardlopen en andere mensen aan het hardlopen krijgen.

Tijdens een uurtje hardlopen kom ik tot rust en verdwijnen de zorgen en ergernissen uit mijn hoofd. Door mijn spieren, longen en hart aan het werk te zetten krijg ik het gevoel dat ik deel ben van de natuur. Ik word dan eigenlijk een dier, een wezen op een planeet, dat toevallig kan denken en peinzen. Dat gevoel is het sterkst op het strand en rennend op mijn blote voeten in een dun laagje water. Dan realiseer ik mij: dit is de reden waarom ik vanmorgen de deur uitging.

Als het een dag tegenzit op mijn werk, of als ik net de trein heb gemist, dan denk ik aan hardlopen en er komt direct een glimlach op mijn gezicht. Hardlopen en zelfs denken aan hardlopen brengt me altijd in een goed humeur. Het hoeft niet steeds harder of steeds verder. Soms is 20 minuten rustig joggen al genoeg om dat rustgevende ritme terug te vinden.
Het is prettig als je ook goed bent in je “ikigai”, je passie. Mijn hardloopcarriere duurt al 30 jaar en daarom heb ik nu een echt hardloperslichaam. Dat komt mede omdat ik mijn hardloopschoenen aan de wilgen heb gehangen en verder ben gegaan op blote voeten.
Over het algemeen kun je zeggen dat je goed wordt in dingen, die je vaak doet. En als je vijf of zes keer per week gaat hardlopen, dan word je daar vanzelf goed in.

Je kunt nog extra voldoening halen uit je “ikigai”, wanneer je die passie kunt delen met de rest van de wereld.
Dat geldt ook voor mij: ik word heel blij als ik andere mensen aan het hardlopen kan krijgen en kan houden:
– geblesseerde lopers, die erover denken om een andere sport te gaan doen
– oudere hardlopers, die steeds langzamer worden
– beginnende hardlopers, die nog niet weten, dat hardlopen net zo leuk is als dansen.
De afgelopen maanden heb ik met veel plezier de beginnersgroep van DIJC-Bertus getraind. We begonnen met 4 x 2 min. in de kou met harde wind en regen. Afgelopen week sloten we de trainingsperiode op een mooie zomeravond af. Heerlijk om die beginners zoveel progressie te zien maken en zoveel zelfvertrouwen te zien opbouwen. Ik hoop dat ik volgend jaar een nieuwe batch beginners mag trainen.

Het uitoefenen van mijn ikigai zorgt ervoor dat ik fit en gezond blijf: sterke spieren, sterke botten, veel rode bloedlichaampjes en doorzettingsvermogen. Dat ik blij en gelukkig word van het hardlopen, zorgt ervoor dat ik ook vervelende taken op mij kan nemen en slechte dagen kan doorstaan.
Als je je bewust bent van je ikigai, dan maak je er bewust tijd voor. Zo verknoei je minder tijd aan dingen, die je niet leuk en niet belangrijk vindt. En kun je elke avond tevreden terugkijken  op een welbestede dag.

Eén reactie Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *