Een warm bad bij een gevoelstemperatuur van 2 graden

Afgelopen dinsdagavond begon de training van de beginnersgroep bij DIJC Bertus. Ik ben gevraagd om deze groep de komende 12 weken te begeleiden en motiveren.

De weersomstandigheden zijn bar en boos: regen, harde wind en een gevoelstemperatuur van 2 graden. Maar wonder boven wonder zijn alle beginners gekomen. Vorig jaar was het ook koud, onder nul zelfs, maar toen was het tenminste droog.
Als de vaste trainingsgroepen naar buiten zijn, houd ik een kort praatje voor de nieuwe lichting. Vorig jaar was ik nog wat bedeesd en onzeker. Dit jaar ben ik voorbereid en ik weet wat ze wil vertellen en wil leren.

Het gaat om leren en niet om presteren, je wordt niet in het diepe gegooid: we beginnen in het pierebad.

In mijn 3/4 broek en T-shirt steek ik wel af bij de lopers. Sommige dames hebben een regenjack en regenbroek aan.
Na mijn korte verhaal gaan we naar buiten. Ik neem de groep mee naar de Mozartlaan: in de beschutting van de flat doen we wat losmaak-oefeningen.
Iedereen doet enthousiast mee. Daarna geef ik wat loopscholing. Drie eenvoudige oefeningen: skipping, hielaanslag en zijwaarts lopen.
De kern van deze eerste training is kort: 4 keer 1 minuut + 1 keer 2 minuten.
Dit intervalprogramma werken we tussen de flats af, zodat we nog enigzins beschut zijn tegen het beestenweer.
In het donker kan ik de beginners nog niet goed zien en beoordelen. Dat komt wel over een paar weken, als het ‘s avonds weer licht is.

We joggen rustig terug naar Onder Ons. Voordat we naar binnengaan doe ik met de groep nog een korte coolingdown.
Niemand is buiten adem of moe. Ik zie opgeluchte en lachende gezichten om mij heen. Ik beloof dat het de komende 12 weken altijd beter weer zal zijn dan vanavond.
Het wordt weer een leuk project: ik heb er zin in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *