Intermittent living: een vaccin tegen welvaartsziekten?

Onze moderne manier van leven met centrale verwarming, airconditioning, drie maaltijden per dag en comfortabele meubels heeft ook nadelen. Welvaartsziekten als suikerziekte, hart- en vaatziekten, kanker en rug- en gewrichtsklachten komen steeds vaker voor. Als je gaat kijken bij andere mensen, die een primitief hard leven leiden, zoals de Raramuri in de Copper Canyon in Mexico, dan blijken die welvaartsziekten helemaal niet voor te komen. Kort door de bocht gezegd heeft ons comfortabele leven kwalijke gevolgen voor onze gezondheid.

Wat kun je hier in het welvarende, comfortabele Nederland doen om geen slachtoffer te worden van welvaartsziekten?
Je kunt af en toe eventjes oncomfortabel leven, af en toe doen alsof je bij de Raramuri logeert. Dat wordt ook wel Intermittent Living genoemd.
Onlangs verscheen een wetenschappelijk artikel van Leo Pruimboom en Frits Muskiet over Intermittent Living in het tijdschrift Medical Hypotheses. In het artikel kun je lezen over de gezondheidseffecten van een 10-daagse verblijf in de Pyreneeën waarin proefpersonen werden blootgesteld aan een primitieve levensstijl: zeg maar “een vakantie naar de oertijd”.

Tijdens het 10-daags verblijf in de Pyreneeën moesten de proefpersonen in de hitte bergen beklimmen, zelf op zoek naar eten in de natuur, zelf hun voedsel bereieden en overnachten in de open lucht. De deelnemers werden blootgesteld aan hitte, koude, honger en dorst en ze liepen kleine oppervlakkige wondjes op.
In 2016 werden de eerste resultaten van het intermittent-living experiment al gepubliceerd in dit artikel. Toen werd er vooral gekeken naar de effecten op het immuunsysteem en het metabolisme van de proefpersonen.
De onderzoekers ontdekten positieve gevolgen voor het metabolisme en de bloeddruk van de proefpersonen. Maar er waren ook mogelijke negatieve gevolgen, lijkend op de gevolgen van extreme sportieve inspanningen (marathon of triatlon).

Kort samengevat
Intermittent living kun je samenvatten in de volgende punten:
– intermittent fasting: periodiek vasten, sla eens 1 of 2 maaltijden over of eet een hele dag niet.
– intermittent eating + food variety: eet gevarieerd, soms vegetarisch, soms vlees, soms calorierijk, soms calorie-arm.
– intermittent cold: stel je lichaam af en toe bloot aan koude: zwemmen in koud water, ijsbad enzovoorts
– intermittent heat: doe ook eens een zware inspanning in de warmte
– intermittent drinking: vochtgebrek zorgt voor stress zodat je lichaam zich gaat wapenen tegen vochtgebrek
– Intermittent hypoxia: kortdurend zuurstofgebrek… lijkt mij iets om heel voorzichtig mee te zijn.

Mijn eigen ervaringen
In de afgelopen jaren kwam ik erachter dat je rustig een of twee maaltijden kunt overslaan. Het hongergevoel verdwijnt en je lichaam schakelt vanzelf over op de reserves.
Ik eet tegenwoordig steeds vaker voedsel, waarin weinig “snelle suikers” zitten. Muesli, boekweit, sla en andere groenten. Ik eet ook graag gefermenteerd voedsel, gecontroleerd bedorven voedsel, zoals yoghurt, kefir, kaas en natuurlijk ook bier. Ik vermoed dat de micro-organismen in gefermenteerd voedsel je immuunsysteem bezighouden en zorgt dat je geen antistoffen gaat maken tegen lichaamseigen stoffen.

Ik ontdekte ook dat je niet direct onderkoeld raakt in ijskoud water. Het is eigenlijk wel prettig om te ontdekken dat je lichaam daar tegen kan. Voor mij werkt het ook verslavend. Als je kunt leren omgaan met koude stress, dan kun je ook leren omgaan met werkstress en relatiestress.

Het lopen op blote voeten is niet altijd prettig. ‘s Winters heb ik regelmatig koude voeten. Ik heb vaak kleine wondjes aan mijn voeten en ook dat houdt mijn immuunsysteem bezig en scherp. Op blote voeten loop ik mooi rechtop en bij elk loopje worden ook mijn rompspieren getraind.

Ik vind het heerlijk om urenlang door de natuur te rennen en op mijn reserves in te teren. Ik denk dat mijn lichaam zich daarop instelt en de voorraadjes reservebrandstof op peil zal houden.

Dat intermittent living en koudetraining kunnen beschermen tegen welvaartsziekten is voorlopig nog een hypothese. Er is nog veel onderzoek nodig en het zal nog heel lang duren voordat de medische wetenschap ijsbaden en periodiek vasten zal aanbevelen als “vaccin tegen welvaartsziekten”. Maar instinctief vermoed ik dat leven als onze voorouders beter voor ons lichaam is dan bankhangen en uitslapen.
Ik voel mij in elk geval fitter dan ooit bij mijn huidige oerfit-levensstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *