Anders-om-gaan met tijd

Het begrip tijd is een idee, waarmee mensen proberen hun gedachten en leven te ordenen. Planten en dieren kennen het begrip tijd niet: ze hebben nooit haast en komen nooit te laat. Voor dieren is er maar één moment: nu.
Mensen weten dat ze sterfelijk zijn en hun levenstijd beperkt is. Die kennis is een last en kan ons leven gaan beheersen. Hebben we nog wel genoeg tijd?
Tijdsdruk levert spanning op. Hoe kun je die druk en stress voorkomen en op een rustige manier leren omgaan met tijd?

In de afgelopen jaren ontdekte ik hulpmiddelen om dat te bereiken.

– Vermijd negatieve begrippen als “verloren tijd” en “verspilde tijd”.
Accepteer dat de dingen, die voorbij zijn, voorbij zijn: gedane zaken nemen geen keer.

– Vermijd het zwaar beladen begrip “zonde van de tijd”,
Dit begrip roept berouw op en dat is een heel onprettig gevoel. Met name voor christelijk opgevoede mensen klinkt het begrip zonde zeer negatief.

– Doe je horloge af en kijk niet meer op de klok

– Maak er een gewoonte van om ergens te vroeg aan te komen.
Als je te laat komt, ervaar je tijdsdruk. Als je te vroeg komt, is die druk er niet.
De tijd, die je te vroeg bent, bij voorkeur mindful besteden. Lees een boek, maak een tekening of doe een ademhalingsoefening. Zie het als een kado, dat je 10 minuten of een kwartier iets leuks kunt doen.

– Vermijd de uitdrukking “Ik heb er geen tijd voor”
Zeg liever “Ik heb er geen energie voor” of “ik besteed die energie liever aan iets anders / leukers.” Dit zorgt direct voor duidelijkheid.
Zorg ervoor dat je in je hoofd op een rijtje hebt, welke dingen jij leuk vindt, waar jij energie van krijgt. Dat maakt het makkelijker om instinctief te kiezen tussen twee activiteiten.

– Maak lange-afstandswandelingen.
Ga ergens naar toe met het OV en ga te voet terug naar huis. Weersta de verleiding om tijd te besparen en met het OV terug te reizen.

– Tijd maken is een unieke menselijke eigenschap: je kunt tijd creëren of scheppen uit het niets.
Zie ergens tijd voor maken als een bewuste actie, iets positiefs. Verzin een gebaar of je eigen persoonlijke toverspreuk waarmee jij tijd kunt maken.
Als je tijd maakt voor iemand anders visualiseer dan dat je tijd maakt en die tijd aan iemand anders geeft als een geschenk met een mooi lint er om heen.
Je kunt ook ergens tijd voor inruimen. Ook dat klinkt positief zoals het inruimen van een kast.

– Ergens tijd voor nemen: doe dat dan ook bewust.
Zie je dag als een taart; verdeel die taart in uren en snijd het aantal uren dat je wilt besteden (aan bijvoorbeeld hardlopen of yoga) als een taartpunt uit. Zet de taartpunt op een schoteltje en neem die tijd weg van de rest van de taart.
Geniet van die taartpunt tijd tot de laatste kruimel en lik het schoteltje af. Als de tijd helemaal op is, ga je pas terug naar de rest van je tijd. Misschien is er nog tijd voor iets anders.

SUCCES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *