Ruitenburg halve marathon: 15 km. hard en dan nog die laatste 6

De Ruitenburg Halve, ook wel Westlandse halve marathon genoemd, wordt mijn eerste halve marathon van 2018 op blote voeten.  Om twee uur ‘s middags start de halve marathon tegelijk met de 10 km. De eerste kilometer loop ik samen met mijn zwager Joost. Hij vindt het maar niks om met die snelle 10 km. lopers te beginnen. Ik zou er later die middag net zo over gaan denken.

Mijn benen voelen goed en in de eerste vijf kilometer haal ik hele groepen lopers in. Ik loop de kilometers gemiddeld in 5 min. 7 sec en mijn doorkomsttijd op vijf is 25 min 37.
Pas bij de 7 km. is de splitsing tussen de 10 km. en de  halve marathon. Ik loop nog in hetzelfde tempo door en passeer het 10 km. punt na 51 min. 40.
Bij de drinkpost pauzeer ik even en sluit dan aan bij het groepje van de “haas van 1 uur 50 minuten”. In dat groepje loopt ook Running Hans (van Klaveren) op zijn dooie gemak zo te zien. Het asfalt dat ik onder mijn voeten voel is vaak ruw, maar ik heb mijn Skinners thuis gelaten en ben vastbesloten om de hele afstand op blote voeten te lopen.
Het is een prettig groepje en ik leg aan twee andere lopers maar weer eens uit waarom ik op blote voeten loop.
Het gaat niet meer zo makkelijk nu en ik moet werken om in dit groepje te blijven.
Het tempo blijft rond de 5 minuut 10 per kilometer en bij het 15 km. punt zie ik 1 uur 17 min en 35 sec. op mijn horloge.
Ik besluit om te stoppen met werken en ga wat langzamer lopen. Het groepje van 1 uur 50 loopt vrij snel bij mij weg en bij het bord van 16 km. ga ik even wandelen. Dat voelt goed.
Na 100 m. ga ik weer hardlopen, maar het gaat nu niet meer lekker.

De laatste vijf kilometer neem ik regelmatig wandelpauzes. Als iemand mij inhaalt met de woorden “kom op” of “nog maar een paar kilometer” trek ik me weer op gang voor een paar honderd meter. Voor de fotografen Cindy en Jeroen tover ik natuurlijk nog een glimlach op mijn gezicht en ga ik weer even lichtvoetig hardlopen. Maar dan doet alles onder mijn navel zeer.

foto: Jeroen Tibbe

In de 21e kilometer komt Joost langszij en hij probeert mij op sleeptouw te nemen. Ik kan hem eventjes volgen, maar ga ook in de laatste kilometer weer even wandelen.
Uiteindelijk finish ik één minuut achter Joost in 1 uur 57 minuten en 15 sec. Mijn netto-tijd is: 1.56.53.
Over de laatste zes kilometer deed ik 40 minuten.

Ik ben best tevreden met die eindtijd. Het is ondanks de wandelpauzes aan het eind een snellere tijd dan ik vorig jaar in Leiden en Amsterdam liep.
En ik ben blij verrast dat ik de eerste 15 kilometer in een tempo van 5 min 10 kon lopen. Met de vorm zit het wel goed.
Ik ga nog maar een halve marathon opzoeken en die dan wat rustiger starten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *