Winter in Brabant

In januari maakte ik met Rutger een afspraak om samen Brabantse Vennenroute te gaan lopen op zaterdag 3 maart, alsof wij toen al wisten dat 5 cm. verse sneeuw zou zorgen voor een prachtig winterlandschap.
De Brabantse Vennenroute vind je terug op de website van MudSweatTrails; de route loopt van Tilburg naar het station van Boxtel en is 21 km. lang.
Rutger en ik vertrokken om 10 over 10 van station Tilburg.

De eerste 5 km. liepen we over asfalt, door de bebouwde kom van Tilburg en onder de snelwegen door. Die eerste vijf gingen in 30 minuten. Daarna liepen we een sprookjesachtig winterlandschap in.

Ik liep op mijn Skinners, maar had al snel warme voeten. Het dunne laagje sneeuw bedekte alles en zorgde voor extra demping. Al werd ik een paar keer pijnlijk verrast door dennenappels en takjes, die onzichtbaar waren door de sneeuw. De landbouwweggetjes gingen over in smalle bospaadjes. Ik zag piepkleine hongerige vogeltjes en ik hoorde een specht roffelen op boomschors.
We kwamen langs dichtgevroren vennetjes, waarop volop geschaatst werd.
Halverwege de route pauzeerden we even in een Maria-kapelletje.

Rutger had de route in zijn GPS-horloge gezet en zorgde dat we niet te ver van koers raakten.
In ontspannen tempo liepen we door het bos, langs een beekje en zelfs een stukje over een bevroren ven.

Rutger is aan het trainen voor zijn eerste marathon, maar ik had de laatste maanden geen lange afstanden meer gelopen. Na 16 kilometer begonnen mijn benen te zeuren over vermoeidheid en na 17,5 km. (na twee uur hardlopen) stelde ik voor om maar even te gaan wandelen.
Op een open stuk met de wind tegen gingen we toch maar weer hardlopen.

De laatste kilometers vielen mij, afwisselend wandelend en joggend, toch nog zwaar. Misschien toch wat vaker langer dan anderhalf uur lopen.
We kwamen om 10 voor één aan bij station Boxtel en gingen op zoek naar een welverdiende, voedzame lunch. Het werd een heerlijke boeren-uitsmijter in De Rechter.
De Brabantse Vennenroute is in de zomer vast ook heel mooi en Rutger is een prima loopmaatje. Ik denk dat we dit loopje nog wel een keertje gaan doen.

(de foto’s zijn gemaakt door Rutger)

Eén reactie Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *