De wet van Von Liebig en het kweken van spiermassa

Justus von Liebig deed in de 19e eeuw onderzoek aan de groei van voedingsgewassen. Hij ontdekte dat de groei (en opbrengst) van een gewas afhankelijk is van de bouwstof, die relatief het minst aanwezig is.
Als er in de bodem weinig fosfaat zit, dan kun je de opbrengst van het gewas eenvoudig verhogen door fosfaat-mest toe te voegen. Als er in de bodem te weinig water is, dan kun je de groei bevorderen door meer water te geven.
Er is altijd één factor, die de groei van het gewas (en de opbrengst) beperkt.

Volgens mij is deze wet van Von Liebig ook toepasbaar op dieren en mensen. En je kunt zelfs de toename van de spiermassa bekijken vanuit de wet van Von Liebig.
Wat is er precies nodig om grotere sterkere spieren te krijgen?
Ik kom tot het volgende rijtje:

  • eiwitten
  • vitamines en mineralen
  • hormonen (anabole steroiden)
  • belasting / inspanning

Eiwitten
Mensen, die veel sporten en sterker willen worden, passen soms hun voeding aan. Voedingsadviseurs raden sporters aan om voldoende eiwitten te eten: ongeveer 1,5 tot 1,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht is meer dan genoeg voor sporters om spiermassa op te bouwen. Voedingsmiddelen met veel eiwit zijn: kwark, noten, vlees, vis, eieren en peulvruchten. Er zijn ook sporters, die extra eiwitshakes nemen voor de training.

Vitamines en Mineralen
Als je vermoedt, dat je te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt om extra spiermassa te kweken, dan kun je ook iets  aan je voeding veranderen. Belangrijke vitamines voor spieren zijn: vitamine B1, B2, B6 en B12.
De belangrijkste mineralen, die de groei van je spieren bevorderen, zijn: calcium, ijzer, magnesium en zink.
Er zijn ook sporters, die speciale vitaminepreparaten slikken om snel sterker te worden.

Anabole steroiden
Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde lichaamseigen stoffen de groei van spiermassa bevorderen. Deze hormonen, anabole steroiden worden tegenwoordig kunstmatig nagemaakt en verstrekt aan mensen van wie de spieren verzwakt zijn. Ook topsporters, die na een blessure weer snel spiermassa willen keweken, nemen soms hun toevlucht tot deze kunstmatige hormonen. De sportwereld en de toeschouwers zien het gebruik van deze hulpstoffen als doping, als valsspelen.
Let wel: anabole steroiden helpen alleen als de andere factoren, die nodig zijn voor groei van de spiermassa (eiwitten, vitamines en mineralen), in voldoende mate aanwezig zijn.

Belasting / inspanning
Het lichaam maakt spieren pas sterker als ze belast worden. De aanmaak van meer spierweefsel is een reactie op de trainingsarbeid, die je verricht. Het lichaam wil namelijk sterk genoeg worden om die belasting de volgende keer makkelijker aan te kunnen.
Als je de belasting van de spieren verlaagt, zoals bij astronaut André Kuipers, die maandenlang gewichtsloos door het International Space Station zweefde, dan neemt de spiermassa gestaag af. Geblesseerde sporters, die zich tijdelijk minder inspannen, verliezen ook spiermassa.
Door de belasting van je spieren geleidelijk op te voeren, in een opbouwend trainingsschema, kun je meer spiermassa kweken. 
In Nederland is het voedsel gevarieerd en van prima kwaliteit. Daarom denk ik dat voor de meeste Nederlanders, de belasting (en inspanning) de factor is, die de groei van spieren beperkt. De meeste Nederlanders zouden sterker worden als ze beginnen met trainen, hun spieren wat harder laten werken.

De moraal van dit verhaal.
Het gebruik van eiwitshakes, vitaminepreparaten, mineralen en anabole steroiden helpt alleen als de hoeveelheid trainingsarbeid niet de beperkende factor is. Volgens mij is er maar een klein groepje professionele sporters dat zo hard traint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *