Leuke halve marathon in Leiden

Ik heb geen spijt gekregen van het besluit om in Leiden een halve marathon te lopen i.p.v. een hele.
Leiden is een leuke stad. Ik studeerde en werkte er van 1978 tot 1992. En jaren geleden ging ik wel eens kijken en supporteren bij de Leidse marathon. Op zondag 22 mei liep ik zelf mee 

Ik koos voor het achterste startvak en het duurde 11 minuten voordat ik over de startstreep kwam. Ik begon de eerste kilometers erg rustig. Over al mij heen hoorde ik het bekende “kijk…. op blote voeten”. Ik ben er al aan gewend.
Vanaf de 3e kilometer kende ik het parkoers en ik begin met inhalen. Na het dorp Zoeterwoude het groene hart in, waar de zon zelfs even door kwam. Met de wind mee was het best warm.
Onderweg kwam ik veel bekenden tegen: Koploper Anton, Marja Ellen uit Zoetermeer en later Felicie van DIJC Bertus. In Zoeterwoude-Rijndijk werd de Rijjn overgestoken. Daarna gingen de marathonlopers rechtsaf richting Hazerswoude. Het halve marathon peleton ging linksaf richting Leiderdorp.
Het bochtige stuk door Leiderdorp vond ik saai en de straatklinkers liepen minder prettig dan het asfalt. Maar er was veel gezellig publiek langs de kant en ik liep lekker ontspannen. Na 17 km. liep ik Leiden weer binnen en passeerde loper en fotograaf Bas. In de laatste kilometers zitten saaie stukken maar ook sfeervolle plekken zoals bij de Morspoort. De verzorging onderweg was uitstekend: sponzen en voldoende water of sportdrank.

Bij de finish op de Vismarkt stond Bettie in het publiek. Ik finishte nog lekker fris na netto 1 uur 54 min 36 sec met een grote grijns op mijn gezicht. Bij de finish kon je ook een biertje kunt krijgen i.p.v. water: wat een goed idee.

Er is nog een ander verhaal te vertellen over deze mooie zondag.
Mijn zwager Joost liep wel een hele marathon van 42 km. Het werd zijn eerste.
Ruim 2 uur nadat ik gefinisht was, liepen we naar het 41 km. punt en hebben Joost en de andere marathonlopers in hun laatste kilometer aangemoedigd.
Joost voltooide zijn eerste marathon in 4 uur 38 min. Hij was kapot en was blij dat hij in het huis van mijn dochter Jessie kon bijkomen en douchen.

Het was een prachtige dag en ik denk erover om volgend jaar weer in Leiden te gaan lopen. Ik weet alleen nog niet of het de hele of weer de halve marathon zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *