42 km uitwaaien op het strand

Een marathon hoef je niet per se in New York, Rotterdam of Amsterdam te lopen. Er worden op heel veel plaatsen marathons georganiseerd. In november schreef ik mij in voor de marathon van Leiden, op 22 mei.
Maar ook buiten de stad, in de vrije natuur kun je marathons lopen. Er zijn marathons tegen berghellingen op. En in december werd ik door Ruth Langemeijer geattendeerd op de strandmarathon van Scheveningen naar Zandvoort. een marathon met een speciaal klassement voor barefootrunners, blotevoetenlopers. Het leek me erg leuk om samen met andere bloetvoetenlopers zo’n marathon te lopen. Ik heb me impulsief ingeschreven en mijn trainingschema wat aangepast.

Scheveningen 
Het is koud: in de strandtent waar de inschrijving is, brandt de kachel niet. Tussen de deelnemers tel ik 4 andere blotevoetenlopers: Leo uit de Lier, Jesse, Ruth en een Engelsman met een hond. 
Bij de start op het strand is het nog iets kouder. Om 11 uur doen Jesse, Ruth en ik onze slofjes uit, maar pas 5 minuten later na de toespraakjes klinkt het startschot.
De eerste drie kilometer naar het keerpunt hebben we wind mee. Vanaf het keerpunt bij de Scheveningse haven wachten ons nog 39 km. met tegenwind. Tot de eerste verzorgingspost, na 6 km., lopen we met z’n 3-en. Daarna loopt Jesse langzaam weg bij Ruth en mij.
Onderweg staan geen kilometerbordjes en geen klokken voor de tussentijd. Ik loop vandaag van verzorginsgpost naar verzorgingspost.

Wassenaarse Slag (12,2 km)
Bij de tweede drinkpost nog lang niet moe. Er zijn erg veel dagjesmensen en honden op het strand: ik ben gewend dat het strand leeg en verlaten is. Volgens Ruth lopen we een tempo van 10,3 km/uur

Katwijk (18,8 km)
Bij Katwijk is het ook druk met dagjesmensen. We moeten eventjes van het strand bij de afwatering van de Leidse Rijn: op de grote keien wandel ik even.
Ik zie Noordwijk al liggen, maar ben nog niet halverwege. Ik ben de tegenwind al zat. Ik loop een stukje dicht langs de duinen, maar daar heb je net zoveel last van de wind. 
Ruth maakt een sanitaire stop en ik loop een tijdje met een slanke, jonge vrouw (startnummer 53) mee. Ik begin te piekeren over het aantal kilometers dat ik nog moet. Dat slaat direct in de benen. Hoe lang nog naar de volgende verzorgingspost?

Noordwijk (23,4 km) 
Tussen de dagjesmensen door laveren naar drinkpost bij de Zeemeeuw in Noordwijk. Ik neem hier wat langer de tijd. Ruth is weer bijgekomen, maar ze kijkt heel moeilijk. Ze denkt dat ze het niet gaat halen vandaag. “Ga jij maar”, zegt ze. 
Door die paar minuten pauze voel ik me al een stuk beter. In mijn eentje draaf ik verder tegen de wind in. 

Langevelder Slag (30,1 km)
Het is langer naar de volgende drinkpost dan ik dacht. Maar eindelijk kom ik eraan, mijn tussentijd is 3 uur 15 min. Iets langzamer dan 10 km/uur. De jongedame met startnummer 53 neem een pijnstiller in: ze heeft een pijnlijke rug opgelopen bij een snowboard-incident. Ruth niet meer gezien.
Net voorbij Langevelder Slag krijg ik kramp in mijn rechterbovenbeen. En ook mijn linkerkuit begint wat te trekken. Ik wandel een paar minuten en probeer dan weer hard te lopen met hele kleine pasjes. De vaart is er uit: het plan om 4 uur 30 te lopen laat ik varen.
Langzaam komen de flats van Zandvoort dichterbij.

Zandvoort-Zuid (37,6 km)
Ook in Zandvoort is het druk met wandelaars. Maar sommige wandelaars weten van de marathon en moedigen mij aan: klein stukje nog. In de verte zie ik al de herkenbare strandtent op de grens van Bloemendaal en Zandvoort, waar de finish is.
Als ik pauzeer bij de verzorgingspost komt Ruth weer aangedribbeld. Op 5 km. voor de finish stap je niet meer uit. Dus hobbelt ze verder. Ik ga ook aan het laatste stukje beginnen. Mijn streven wordt nu binnen de 5 uur te finishen.

Finish 
Voor mij lopen twee mannen, die al heel lang samenlopen. Daarvoor een man in een oranje loopjack. In de laatste kilometers blijven we bij elkaar in de buurt. Soms wandelt het duo, soms wandelt de man in het oranje en soms neem ik even een wandelpauze. Als we elkaar passeren peppen, moedigen we elkaar aan. Zo helpen we elkaar naar de finish. Met zijn 4-en finishen we binnen 30 seconden.
Mijn eindtijd is 4 uur 53 min en 5 sec. Twee minuten langzamer dan Ruth. Vijfendertig minuten langzamer dan Jesse en zelfs drie kwartier achter Leo Boekestijn.

Blij dat ik het gehaald heb en dat ik even uit de wind kan bijkomen.
Mijn 5e hele marathon uitgelopen, mijn eerste marathon op blote voeten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *