Een terugblik op een jaar koud douchen

Een jaar geleden ben ik begonnen om met koud water te douchen.
In het begin vond ik dat heel onprettig: ik moest mezelf dwingen om onder die koude stralen te blijven staan.
Maar na een maandje begon dat te wennen. De eerste 10 seconden bleven vervelend, net zoals met het zwemmen in zee. Als je eenmaal door bent, dan is het goed vol te houden.

In de zomermaanden (mei t/m september) is een koude douche eigenlijk wel prettig. In die periode was het helemaal niet vervelend. Nu het weer kouder wordt, is het weer even doorbijten in de eerste 10 seconden.

Ongeveer 5% van mijn douchebeurten zijn nog met warm water. In de kleedkwamer na een training of wedstrijd zijn er alleen éénknopsdouches: je kunt niet kiezen tussen warm of koud. En de afgelopen week toen ik niet helemaal lekker was heb ik lauwwarm gedoucht i.p.v. ijskoud.

Is mijn weerstand verbeterd door koud douchen?
Ja en nee. Afgelopen jaar ben ik toch twee keer flink verkouden geworden: in april en begin november. Mensen in mijn omgeving maakten toespelingen op mijn koud-douchen in de geest van: “zie je wel, koud douchen helpt niet, jij wordt ook verkouden.”
Mijn verdiende loon: ik heb ook heel vaak gezegd dat koud douchen zo goed is voor je weerstand. Die verkoudheden vallen me tegen. Ik had gehoopt echt 12 maanden lang 100% fit te blijven.

Maar ik ga niet terug naar warm douchen. Ook al is het geen garantie voor een onkwetsbaar immuunsysteem: ik blijf koud douchen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *