Hardlopers: uitgelegd voor niet-hardlopers

Zie je ook wel eens mensen in strakke felgekleurde kleding oefeningen doen op een parkeerplaats of een grasveld. En een paar minuten later gaan ze er lachend vandoor alsof ze iets gestolen hebben. Zijn die mensen gevaarlijk? Wat eten ze? En wat moet je doen om als er per ongeluk eentje in je huis komt? Hieronder een korte handleiding om te begrijpen wat deze mensen beweegt en hoe je er mee om kunt gaan.

Waarom rennen die mensen?
Je kunt net zo goed vragen waarom vogels vliegen of waarom vissen zwemmen of waarom sommige mensen krasloten kopen. Het antwoord is eenvoudig: ze krijgen er een kick van. En in het geval van hardlopen: je raakt mooi een paar kilo’s kwijt.

Waarom dragen ze van die rare, felgekleurde kleding?
Wetenschappers weten niet precies waar de dunne, felgekleurde kleding van hardlopers voor dient. Volgens één theorie dient het om leden van het andere geslacht aan te trekken en zo de kans op nageslacht te vergroten. Volgens een andere theorie maakt het de hardlopers veiliger omdat ze beter zichtbaar zijn voor fietsers en autobestuurders. Ook in dat geval vergroot het de kans op het krijgen van nageslacht.

Zijn hardlopers gevaarlijk?

Je moet ze niet provoceren natuurlijk. Hardlopers zijn van nature zachtaardig en ze vermijden ruzies en confrontaties. Maar vrouwen, die hardlopend een hardloop-buggy met hun kind voortduwen, kunnen aanvallen als ze denken dat hun kind gevaar loopt.
En als je uitdagend dingen zegt als:
– hardlopen is slecht voor je knieën
– pas maar op dat je geen hartaanval krijgt
– lekker aan het joggen
– ze hebben hem al…
…dan maak je ze boos en zullen ze iets terugzeggen… op Facebook… en daarvoor krijgen ze dan likes van al hun hardlopende vrienden.

Wat eten hardlopers?
Volgens waarnemingen eten hardlopers werkelijk van alles: bananen, broodjes, sportdrank, muesli, smoothies, stroopwafels, bier, patat, pizza, spaghetti, salades, spare-ribs, pannekoeken en appels. Ook al ben je geneigd om de magersten te voederen, laat het uit je hoofd. Als je er één te eten geeft, komen er snel meer en heb je zo een grote groep hongerige hardlopers, waar je niet meer van af komt.

Wat moet ik doen als ik een eenzame hardloper, die verloren om zich heen kijkt, tegenkom?
Soms raakt een hardloper gescheiden van zijn groep en belandt hij in een café of een restaurant vol extraverte mensen. Daarvan kunnen ze in de war raken. Niet in paniek geraken: hardlopers ruiken dat en het kan de situatie verergeren. Benader de hardloper ontspannen en vraag iets over zijn horloge of zijn schoenen. Daardoor voelt de hardloper zich op zijn gemak en begint hij rustig te babbelen over de voordelen en de prijs van de schoenen of het horloge. Vraag ondertussen iemand anders om de dichtsbijzijnde hardloopwinkel te bellen. Die sturen dan iemand om de verdwaalde loper op te halen en terug naar zijn groep te brengen.

Wat te doen als er een hardloper in je huis verzeild raakt?
Gebeurt wel eens op een hete zomerdag, als de hardloper op zoek is naar koelte en schaduw. Doe de deur open en probeer de hardloper naar buiten te jagen met een bezem of een grote handdoek of door een paar keer boe te roepen.

Hoe planten hardlopers zich voort?
De paringsrituelen van hardlopers zijn erg ingewikkeld. Het begint met gezamenlijk hardlopen waarbij het mannetje zijn tempo aanpast aan het vrouwtje. Als het klikt, doen ze daarna gezamenlijk coolingdownrituelen, gevolgd door een gezamenlijke douche. Direct na de paring zet het vrouwtje de wekker om ‘s morgens vroeg voor het ontbijt weer samen te gaan trainen. Maar het kan ook heel anders gaan.

Er is nog veel meer te vertellen over hardlopers. Het zijn fascinerende wezens en we kunnen veel van ze leren. Ik hoop dat jullie genoeg opgestoken hebben om ontmoetingen met hardlopers in het vervolg aangenaam te laten verlopen.

Origineel van Mark Remy, columnist voor Runnersworld.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *