Zomerjurken en hoge hakken

Jullie hebben afgelopen zomer misschien ook wel op een terrasje zitten kijken naar de langslopende mensen. Ik heb een middagje op een terras in Tilburg vertoefd en keek met belangstelling naar de lichaamshouding van de passanten. Mijn aandacht ging vooral uit naar vrouwen in fleurige zomerjurkjes.

Sommige vrouwen vingen mijn blik en hieden die lang vast. Wat maakte deze vrouwen tot echte blikvangers? Waren ze mooier dan de andere vrouwen? Droegen ze opvallende kleding? Of liepen ze sneller?
Na een tijdje begon ik door te krijgen wat deze vrouwen opvallend maakte. Ze liepen rechtop, trots en zelfverzekerd, niet ingezakt en timide. En het viel me op dat de vrouwen zo mooi rechtop lopen omdat ze hoge hakken droegen.

Hoge hakken dwingen je om op de bal van je voet te lopen. Door de hoge hakken wordt je lichaamszwaartepunt iets naar voren verplaatst. En daardoor loop je meer rechtop: met je heupen en schouders recht boven je enkels. Toevallig is dat ook de ideale houding om hard te lopen: je lichaamszwaartepunt recht boven de bal van je voeten.
Vrouwen op hoge hakken hebben dezelfde lichaamshouding als vrouwen die echt mooi hardlopen…. daarom kijk ik er zo graag naar.

De beginnende lopers in de Instroom-Herstel-Groep wil ik ook leren op de bal van hun voeten te lopen, met hun lichaam rechtop. Dat probeer ik door loopscholing te bereiken. Skippings doen op de bal van hun voet en daarna kaatsen op de bal van de voet. Hopelijk worden hun rompspieren aan het werk gezet, zodat ze ook tijdens het hardlopen hun romp rechtop en gestrekt houden.
Hoge hakken zijn een hulpmiddel om er uit te zien als een getrainde hardloopster met sterke rompspieren. Maar eigenlijk verstoren ze de natuurlijke lichaamshouding. Een hak van 80 of 100 mm onder je voet dwingt de rest van het lichaam tot allerlei correcties.

Hoge hakken en hardlopen is een slechte combinatie. Hoe langer je op hoge hakken staat, hoe korter je achillespezen en kuitspieren worden. Voordat je zelfverzekerd op hoge hakken langs een Tilburgs terras kan flaneren, moet heel erg wennen en heel veel oefenen. Die moeite zou ik er niet voor over hebben.

Je kunt beter meer loopscholing doen en zo je rompspieren versterken. Dan kun je volgend jaar ook op blote voeten blikvangend langs terrasjes flaneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *