Spagaat: Training geven op blote voeten

Ik geef al jarenlang training aan beginnende en geblesseerde Koplopers. Ik vind het leuk om te doen.
Ik weet veel over blessures en  over een goede looptechniek. Soms denk ik wel eens dat ik te veel weet en beter mijn mond kan houden. Mensen, die net begonnen zijn met lopen, kunnen van slag raken als je allerlei tips geeft om hun loopstijl te verbeteren.
De laatste maanden is het nog iets moeilijker geworden om op tijd mijn mond te houden.

Als ik training geef, sta ik in twee werelden.
In de ene wereld zie ik beginnende hardlopers met hardloopschoenen vol met schokdempende kunststof. Bij de landing plaatsen ze hun voeten voor hun zwaartepunt, ze wikkelen af over hun grote teen en als ze versnellen, zetten ze actief af met de kuitspieren. In die wereld wordt nog aan loopscholing en krachttraining gedaan.
Ik houd me in en wijs de beginnende lopers op het belang van kleine stapjes en ontspanning. Ik leer ze om hun romp te strekken en hun bekken rechtop te houden.

Maar met mijn hoofd zit ik in een wereld waar op blote voeten gelopen wordt.
In die wereld maak je vanzelf kleinere passen en kun je niet afwikkelen over de grote teen. De klassieke loopscholing (kaatsen, skippings, triplings) is vervangen door een paar eenvoudige beginsel-oefeningen: knieën licht gebogen, heupen naar voren en de rug recht. De Tarahumara-indianen doen nooit krachttraining, dus waarom zouden wij het doen?

Steeds vaker moet ik op mijn tong bijten als iemand vraagt: zouden mijn schoenen versleten kunnen zijn?
Gelukkig staan de andere coaches van de instroomherstelgroep nog met beide benen in de traditionele wereld van het hardlopen op schoenen. Lopers met vragen over schoenen of corrigerende zooltjes kan ik naar hen doorverwijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *