Workshop Blootvoets Hardlopen

Om half 10 verzamelen 9 hardlopers, waaronder ik, zich op een parkeerplaats in de Kennemerduinen zich rond Wouter Buijst. Naast mij staat Langzaamhardlopende Anne uit Den Haag. Ik ben hier op haar aanraden en door haar toedoen.

Het eerste uur van de workshop brengen we door op het strand. De schoenen gaan uit: op blote voeten krijgen we les van Wouter. We bestuderen de afdrukken, die onze voeten maken in het zand. En stap voor stap (:-)) legt Wouter ons uit hoe we zo natuurlijk (en zo efficient) mogelijk kunnen hardlopen op blote voeten.

In grote lijnen is de techniek, die hij ons leert, hetzelfde als bij Pose-running, Chi-running en Bewust Hardlopen:
– met licht gebogen knieën lopen
– het bekken in een neutrale stand (rechtop)
– de romp gestrekt en licht voorover hellend
– kleine stapjes maken zonder de knieën actief op te tillen

We lopen korte stukjes en staan lang stil. De stevige wind maakt het erg koud en na een half uurtje krijg ik klappertandend zin om naar de eerstvolgende strandtent te rennen voor een kop kokendhete koffie.
Maar Anne en de anderen geven kik noch krimp, dus houd ik het ook nog maar vol. 

Na 5 kwartier hebben we genoeg gekleumd op het strand en neemt Wouter ons mee voor een rondje door de duinen.
De eerste kilometers doe ik nog op blote voeten, maar dan trek ik toch mijn zwarte Sole-runner pantoffeltjes aan. Anne loopt het hele rondje van 6 kilometer op haar blote voeten. Zij is ook pas 4 maanden geleden begonnen met blootvoets hardlopen, maar is er al helemaal aan gewend.
Misschien went ze zo snel omdat ze maar 3 jaar en een paar honderd kilometer op conventionele hardloopschoenen heeft gelopen.  Ik heb 25 jaar en duizenden kilometers gelopen op traditionele Sauconies. Ik zal langer nodig hebben om te wennen aan het blootvoets hardlopen.
Vandaag heb ik een flinke stap (;-)) voorwaarts gemaakt.

Wouter geeft wel vaker workshop. Meer info vind je op zijn website.


Foto’s gemaakt door Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *